En bastu ska inte bara vara varm och skön, det är också viktigt att ha tillräcklig belysning för en säker och trivsam upplevelse. Här är några saker att tänka på när du väljer bastubelysning.

Rätt mängd ljus

När det gäller bastubelysning behöver du inte mycket ljus. Det räcker med tillräckligt med belysning för att alla badande ska kunna röra sig obehindrat i bastun. Lågt monterade led-lister och spotlights ger indirekt belysning som ger en mysig atmosfär. Undvik belysning som lyser upp kroppar, det kan vara obekvämt för vissa personer.

Placering av belysning

Led-lister är lämpliga att montera under framkanten av bastulaven, så att ljuset riktas snett ner mot undre lav. Spotlights kan monteras vid kortändan av bastulavar, en över varje ca 1/3 in från lavens framkant. Om möjligt kan du också installera en spotlight som lyser upp stenmagasinet, montera den framför aggregatet så att den lyser in i kanske 45 graders vinkel.

Extra belysning för offentlig bastu

För offentliga bastur kan det vara nödvändigt med extra belysning för hygienändamål, så att städpersonalen kan arbeta säkert och effektivt. En väggmonterad belysning fungerar bra och kan vara avstängd under bastubad. Om takhöjden räcker till, kan en takmonterad belysning också fungera.

Säkerhet

Det är viktigt att tänka på säkerheten när du väljer bastubelysning. Många 12V-belysningar kan du montera själv, men se till att inte montera någon belysning över bastuaggregatet. Detta kan vara farligt och orsaka brand.

Sammanfattningsvis är bastubelysning viktig för att skapa en trivsam och säker bastuupplevelse. Tänk på mängden ljus, placeringen av belysning och säkerheten när du väljer bastubelysning. Med rätt belysning kan du njuta av en avkopplande bastuupplevelse i en trivsam miljö.