Fågelnät är en ovärderlig del av trädgårdsskötsel, särskilt för att skydda ditt grönsaksland eller fruktträd från angrepp av oönskade fåglar. Optimal användning av fågelnät är viktig för att garantera en god skörd och motiverar valet av rätt storlek och typ av nät. I denna artikel kommer vi att ge dig några användbara tips för att välja rätt fågelnät för att skydda dina trädgårdsprodukter.

Den första frågan att tänka på är vilken storlek nätet behöver vara. Detta beror på storleken på trädgårdsområdet du vill skydda. Om du till exempel odlar ett stort grönsaksland, så är ett nät på 4 perfekt. För små fruktträd, t ex körsbärsträd, så är ett nät på 2 eller 3 meter tillräckligt. Detta innebär att du enkelt kan skydda varje träd med ett nät och det blir lätt att hantera.

Det andra steget när du väljer fågelnät är att välja tygvikt. Ett nät som är 20 gram per kvadratmeter är ett lätt nät som är perfekt för att täcka blommor eller grönsaker. Men om du vill skydda frukt eller grönsaksplantor från skador från fåglar, välj ett nät som är 40 till 50 gram per kvadratmeter. Detta nät är mycket starkare och tål vind och andra påfrestningar. Det är också nödvändigt att använda en högre tygvikt för fågelnät som ska täcka ett större område.

För professionella trädgårdsmästare eller stora jordbruksföretag är det ofta nödvändigt att använda specialdesignade nät utifrån deras specifika behov. Exempelvis behöver fruktodlare som odlar vindruvor stora nät för att skydda sina frukter. Det är viktigt att välja ett nät som är tillverkat av UV-stabiliserat material som är extremt hållbart och som kan användas under många år onöjda ersättningar.

En annan viktig faktor när man väljer fågelnät är val av färg. Många trädgårdsexperter föredrar grön eller brun färger. Dessa färger passar perfekt in i trädgårdsomgivningen och är inte lika synliga för fåglar, så de tenderar att flyga över dem. Men om du letar efter en tydligare signal till fåglarnas hjärnor för att förhindra att de flyger in, kan ett vitt nät vara lämpligt. Välj också ett nät som har liten maskstorlek, eftersom detta hindrar småfåglar som t.ex. sparvar från att komma in.

Slutligen, tänk på den övergripande kvaliteten på nätet. Du vill ha ett nät som är stabilt och som kan hålla upp mot olika väderförhållanden såsom hård vind eller ösregn. Du vill också välja ett nät som inte skadas lätt, eftersom det kan bli dyrt att behöva ersätta det. Om du vill vara säker på att du får högsta kvalitet när det gäller fågelnät rekommenderar vi du kikar in hos Laxen, vilka även bland annat erbjuder högkvalitativa bojar.