Här kan du få reda på nästan allt du behöver veta om laddstationer och laddboxar för elbilar. Om du funderar på att byta till en elbil, så är detta ett trevligt initiativ. Du fattar nämligen ett bra beslut för miljön.

Elbilar är mycket effektivare än bränsledrivna bilar och ger inga utsläpp. Det är enkelt och bekvämt att ladda bilen hemma, men vad behöver du veta innan du börjar? Här är en snabb översikt över allt du behöver veta om laddningsstationer och vilka olika laddboxar för elbilar som finns.

Du hittar mer specifik produktinformation om olika laddboxar från CTEK, Charge AMPS, Easee, Garo, Zaptec och Wallbox hos exempelvis laddabilenhemma.se.

Hur fungerar laddstationer för elbilar?

Laddningsstationer eller laddstationer för elbilar fungerar genom att leverera el till bilens batteri, vilket laddar batteriet och driver elmotorn. Det finns två huvudtyper av laddstationer för elbilar: Nivå 1 och nivå 2.

Nivå 1-laddare använder ett standard uttag och kan ladda batteriet på 8-10 timmar. Nivå 2-laddare använder ett ett speciellt uttag som kan ladda batteriet fullt ut på 4-6 timmar. De flesta offentliga laddningsstationer är nivå 2-laddare, men du kan installera båda typerna av laddare hemma.

Vad behöver jag för att installera en laddare hemma?

Om du planerar att installera en laddare hemma måste du ha en särskilt kablage installerad som tål belastningen, det kan även krävas en viss form av lastbalansering. Detta beror på att elbilsladdare kräver mycket ström (vanligtvis 20-40 ampere).

Du kan köpa en komplett installation av laddbox från din expert på elbilsladdning. Hos exempelvis laddabilenhemma.se, finner du olika typer av installationer som är möjliga att utföra. I vissa fall går det att ansöka om Grön teknikavdrag för din installation av laddbox.

Hur mycket kostar det att ladda en elbil?

Elpriserna varierar beroende på var du bor, men det kostar i snitt ca 3 kronor i elkostnader att använda en elbil medan ett snitt på ca 9 kronor milen för ett annat bränsledrivet fordon. Allt är självklart beroende på gällande bensin eller elpris.

Du kommer inte bara att spara pengar på bränsle utan även på underhåll eftersom elbilar har mycket färre rörliga delar. Har du beslutat dig för en ny bil så kommer prisskillnaden emellan vara relativ till vad du får för pengarna. Att köpa en begagnad elbil kräver kunskap och ett noggrant övervägande. Om batteriet inte är av bra skick så kan det kosta en hel del att byta ut.