Säkerställa en ren och säker sjukhusmiljö är viktigt för patienternas och vårdpersonalens säkerhet. Därför finns det ständiga förbättringar att göra inom sjukvårdsbranschen för att ge högkvalitativa anläggningsresultat och även minska energi- och underhållskostnader. En lösning är en desinfektionslampa med Far UV ljus teknik som förstör farliga patogener i vatten, på ytor och i luften.

Den här typen av UV-ljusteknik hjälper anläggningar att aktivt minimera spridningen av multiresistenta organismer som dröjer sig kvar i patientrummen och leder till nya infektioner. UV-ljus förbättrar både patientupplevelsen och personalens förmåga att arbeta effektivt och med särskild omsorg.

Hur fungerar UV-C?

UV-C ljus är en ultraviolett strålning med kort våglängd som bryter sönder DNA, RNA och proteiner hos mikroorganismer genom en process som kallas fotodisruption. Detta förhindrar i huvudsak att mikroorganismen kan föröka sig och infektera människor.

Det finns många olika sätt att desinficera ytor, men UV-C är ett av de mest effektiva eftersom det kan nå in i små utrymmen där andra rengöringsmetoder inte kan göra det, t.ex. sprickor i dörrhandtag eller toaletter. UV-C-ljus kan till och med tränga igenom halvgenomskinlig plast som ofta används på medicinska apparater utan att skada dem.

UVC-lampor som används för desinficering har vanligtvis kvicksilverångor under lågt tryck i sig som avger UV-energi med en våglängd på 222 nanometer (nm). Tekniken är en revolutionerande produkt som blev omnämnd i fortune magazine under 2020 som världsförändrande teknologi. Denna våglängd har visat sig vara otroligt effektiv när det gäller att förstöra mikroorganismer samtidigt som den inte utgör ett hot mot människors hälsa, vilket är fallet för ett helt vanligt uv-ljus. Faktum är att vi ständigt utsätts för små mängder UV-C varje dag från solen. Skillnaden är att konstgjorda källor som UVC-lampor avger mycket högre intensitet av UV-C än vad solen gör.

Finns det några risker med att använda UV-C-lampor?

Vanligt UVC-ljus är ett kraftfullt verktyg för att desinficera ytor, men det kan också vara skadligt för människors hälsa om det inte används på rätt sätt. Exponering för UVC-ljus kan orsaka hudirritation och sveda som liknar solbränna. Det kan också skada ögonen, så det är viktigt att se till att alla områden som kommer att exponeras för UVC-ljus är obefolkade under drift. Detta är inte ett problem med UVCSafes lösning för UVC-ljus som bygger på en helt annan våglängd av uv-ljus.

Vilka är de andra fördelarna med att använda UV-C-lampor?

Förutom att minska smittspridningen har UV-C-lampor även andra fördelar, t.ex. minskade energikostnader och förlängd livslängd för HVAC-system genom att förhindra tillväxt av mögel i dem. Genom att förhindra tillväxten av dessa oönskade gäster kan du undvika kostsamma reparationer eller utbyten längre fram. Faktum är att användningen av UV-C-lampor har visat sig spara miljontals kronor varje år för sjukvårdsinrättningar!

Slutsats

Det finns många olika sätt att desinficera ytor i vårdinrättningar, men ett av de mest effektiva är att använda UV-C-lampor. Dessa lampor avger ultraviolett strålning med kort våglängd som bryter sönder mikroorganismernas DNA, RNA och proteiner genom en process som kallas fotodisruption. Detta förhindrar i huvudsak mikroorganismen från att reproducera sig och infektera människor. Detta bidrar inte bara till att minska smittspridningen utan kan också spara miljoner dollar varje år för sjukvårdsinrättningar genom att förhindra tillväxt av mögel i HVAC-system!