Att gnissla, pressa eller bita ihop tänder är ett förekommande problem och kan återkomma i alla åldrar. Besväret kan däremot vara kostsamt för tänderna då dem tar ganska mycket stryk ifrån det. Oftast så beror det på stress men det kan även vara naturliga bekymmer som ligger bakom. Oftast så ska man göra en undersökning hos tandläkaren för att se om tänderna nötts mer än vanligt till förhållande till sin ålder. Där ser tandläkaren också om tänderna har blivit taggiga eller fått vassa kanter.

En bettskena kan både lindra och ta bort besvären helt och hållet, bettskena hittar du att köpa hos bland annat Antibite. En bettskena är en formgjuten plastskena i antigen mjuk eller hårdplast som används under natten för att skydda tänderna mot slitskador och motverkar tandgnissling under natten. Vid en början kan bettskenan kännas obehaglig och konstig vilket är helt naturligt då det är ovant för munnen och dig. Den kan kännas som stor och klumpig under dem första nätterna. Med en bettskena får tuggmusklerna slappna av på ett helt annat sätt än vad dem vanligtvis brukar få. Det är viktigt att borsta tänderna samt bettskenan noggrant innan användning. Förutom att lindra och ta bort besvären kan en bettskena motverka tandgnissling.