Att serva dina fordon med rätt sorts filter till hjullastare samt filter till traktor och entreprenadmaskin är viktigt. Genom en bra service så kommer ditt fordon hålla länge och fungera smidigt. Dina fordon är dina arbetsredskap och med bra service och utbyten av luftfilter, oljefilter och bränslefilter så kommer ditt fordon gå betydligt renare.

Med bra service och noggranna reparationer så får du ut fler driftstimmar och en ökad tillförlitlighet på din traktor, hjullastare eller dina entreprenadmaskin. Detta kan vara särskilt viktigt om du har anställda som ska använda dina maskiner i sitt arbete på ditt jordbruk eller lantbruk.

Det behöver inte vara svårt att serva din hjullastare, traktor eller entreprenadmaskin, du kan byta det mesta själv med rätt kunskaper, från oljefilter till generatorn och startmotorn. Det senare två kräver dock lite mer fordonsteknisk kunskap och kan vara bättre att låta en expert utföra. I bästa fall kan du till och med få dina delar renoverade.

Oljefilter till hjullastare, traktorer och entreprenadmaskiner

En av de viktigaste delarna av servicen av din hjullastare är att byta oljefilter. Med tiden kan oljefiltren bli igensatta av smuts och skräp, vilket kan orsaka skador på din motor. För att undvika detta är det viktigt att byta oljefilter regelbundet som minst enligt maskintillverkarens anvisningar.

Luftfilter till hjullastare, entreprenadmaskiner och traktorer

En annan viktig del av servicen av din hjullastare, traktor eller entreprenadmaskin är att byta luftfilter. Precis som oljefilter kan luftfilter bli igensatta av smuts och skräp med tiden. Detta kan minska luftflödet till motorn, vilket kan leda till dålig prestanda. För att undvika detta är det viktigt att byta luftfilter enligt rätt serviceintervall. Vet du med dig att du haft många drifttimmar så kan ett förebyggande luftfilter utbyte vara att rekommendera.

Bränslefilter är ett filter som oftast förbigås, byt detta och få ett bättre bränsleflöde till din motor

En annan del av servicen av din traktor, entreprenadmaskin och hjullastare är att byta bränslefilter. Bränslefilter kan med tiden bli igensatta av smuts och skräp, vilket kan hindra bränsle från att nå motorn. För att undvika detta är det viktigt att byta bränslefilter enligt ett jämnt service intervall. Har du dessutom behövt fylla på ditt fordons tank från olika typer av påfyllningskärl så kan intervallerna kortas ned.

Generatorer kan behövas repareras eller bytas ut över tid

Generatorn är en annan viktig del av din hjullastare, traktor eller entreprenadmaskin som bör underhållas regelbundet. Dessa kan skadas eller slitas med tiden, vilket kan hindra dem från att leverera ström till motorn. Kontrollera därför laddningen regelbundet och se över batteriet så det laddas som det ska.

Startmotorer har en viss livslängd och kan behöva renoveras för att hålla länge

Startmotorn är en annan del av din entreprenadmaskin, traktor eller hjullastare som bör underhållas regelbundet. Startmotorer kan bli skadade eller slitna med tiden, vilket kan utgöra en risk, det är därför bra att lyssna på hur startmotorn låter. Det brukar oftast finnas ett missljud i själva tändningen eller att den inte startar som den ska.

Genom att följa dessa enkla små tips kan du hålla dina fordon i gott skick i många år framöver. Med regelbundna byten av oljefilter, luftfilter och bränslefilter kan du förlänga motorns livslängd med många år. Om du dessutom regelbundet kontrollerar generatorn och startmotorn kan du se till att du alltid har en maskin i gott skick.