Do it yourself eller DIY är en engelsk term som innebär att, med hjälp av olika metoder, bygger, modifiera eller skapar någonting utan hjälp från experter. Do it yourself-termen har funnits sen lång tid tillbaka och var från början primärt ett sätt att förbättra sitt hem eller laga saker som var trasiga. Nuförtiden har DIY fått en bredare betydelse och kan användas i flera olika sammanhang, så som skapa musik, tillverka smycken/verktyg till allt möjligt.

Något som har vuxit fram på senaste i DIY-kulturen är Maker kulturen. Maker är mer  mer inriktat mot teknologi-delen av DIY, även om det finns en mängd olika typer. De använder sig också av open-source hårdvara (hårdvara som är lättillgänglig och gratis för alla) Många som kallar sig själv för makers är väldigt intresserade av ingenjör-organiserade idéer.

Det är en stark fokus att man använder verktyg som man lärt sig och utnyttja kunskapen till verkligheten. Även om många makers är just intresserade av ingenjörs idéer så finns det en mängd olika typer av makers. Dessa kan bland annat syssla med kläder, musikskapande, skapa verktyg (så som knivar etc) och fordon.