I slutet av april 2018 gästades Stockholm och Göteborg av den toskanska vinproducenten Caiarossa. Vinimportören, som har introducerat Caiarossa i Sverige är den Göteborgsbaserade firman med det lustiga namnet Löddrig Häst. Vi får en pratstund med Linus Lönnroth från Löddrig Häst och ges tillfälle att smaka på några utvalda viner från Caiarossa och vi förstår varför intresset för denna unika vinproducent är kraftigt ökande.

När vi träffar Linus har han precis vinkat av Daniele från Caiarossa på flygplatsen efter ett par intensiva dagar med gästspel och så kallad wine maker dinner på dels Eataly på Biblioteksgatan i Stockholm, dels på Enoteca Maglia på Mariaplan i Göteborg.

Linus Lönnroth berättar att Caiarossas instegsvin Pergolaia är en av Löddrig Hästs storsäljare och att de tyvärr inte klarar att få fram tillräckliga mängder för att möta efterfrågan. Det här är ju så långt ifrån massproducerade industriviner som man kan komma, fortsätter han, här har vi att göra med spontanjästa och biodynamisk odlade hantverksviner helt utan tillsatser. När årsproduktionen är slut, så är den slut och Caiarossa skulle aldrig köpa in druvor från andra odlare för att öka denna produktion.

När Linus kommer in på skillnaden mellan industriellt producerade viner och hantverksviner märks det tydligt att detta är något som han brinner för. Vi leder in samtalet på alla historier om oförklarlig huvudvärk från billigt rödvin som folk ofta vittnar om. Linus tvekar innan han förklarar att man ska vara väldigt försiktig med att påstå att godkända livsmedelstillsatser har negativa biverkningar om du inte kan leda det i bevis. Han nöjer sig diplomatiskt med att konstatera att industriellt producerade viner innehåller en mängd tillsatser, även de ekologiskt certifierade och vill man undvika vin med mycket tillsatser bör man välja hantverksviner och helst de biodynamiska.