Med rätt produkter och lite know-how så kan du fixa till din egna musikstudio så du kan spela in dina egna låtar och även erbjuda andra som vill spela in.

Det är saker du bör tänka på när du väl bygger din musikstudio.
Det är bra om man tänker på ljudisolering, det syftar på olika saker. Bland annat så strävar man efter en så lugn och störningsfri inspelningsmiljö som möjligt. All läckage från exempelvis fotsteg, trafikljud eller kanske tvättstugan är inte bra. Innan du börjar tänka på det så måste du har rätt grejer.

Utrustningen

Det du behöver är följande:
1 En dator
2. En daw(digital audio workstation, som är mjukvaran) /ljudkort
3. Studiomonitorer
4. Ett par bra hörlurar ( exempelvis motörheadphönes)
5. Mikrofon
6. Ett par kablar
7. Instrument (exempelvis westerngitarr . digitaltrummor, elbas eller midikeybord)
(8. mikrofonstöd, ej nödvändigt men bra)

Varför behöver man allt detta?
Svaret är att när du har alla dessa saker kan du börja direkt att göra musik.
Du kan också bygga upp mer allt eftersom när du blir bättre på att göra musik och skaffa dig mer kunskap.

Ljudisolering

Det är viktigt att man har ett ljudisolerat rum när man ska syssla med ljudinspelning. Man bruka talar om ”flytande rum” eller att man bygger ett rum i ett rum, det gör man för att få bort oönskat ljud från exempelvis närliggande rum eller om man bor nära trafik trafikljud. Principen är att ha två stycken ljudisolerande skal som inte får ha någon kontakt med varandra. Det inre rummet konstrueras med speciella vibrationsdämpare på vilka golvet byggs och som i sin tur sedan väggar och tak står på. Flytande rum kan och bör byggas med minst tre lager gips och isolering. Det är viktigt att man tänker på ljudisolering i första hand , för ventilation och el måste göras med speciella ”knep” för att inte ljudläckage ska uppstå. Dörrar och tätning runt dörrkarm innebär också en kritisk punkt för ljudisoleringen.

Rumsakustiken

Rumsakustiken är det som beskriver klangen i rummet. Man ska försöka undvika hårda ytor som är parallellt mot varandra. Om man då har rektangulärt rum (som är väldigt vanligt) så ska man ha två ljudabsorberande väggar i vinkel mot varandra och ljudabsorbenter i taket. Sen kan man även lägga ut mattor på golvet för ljudabsorbera så mycket som möjligt.

Vad mer man ska tänka på?
Här nedan finns en bild på en bra lösning på hur du ska sätta upp dina studiomonitorer.


Musikstudio