Om en arbetsgivare vill prova en ny medarbetare innan hen anställer den kan hen anställa medarbetaren på en s.k. provanställning. Det innebär att medarbetaren får arbeta på företaget under en provperiod för att se om personen passar i rollen eller inte. Idag ska vi gå igenom allt som du behöver veta om provanställning och vilka rättigheter du faktiskt har.

Tidsbegränsad

Alla provanställningar är tidsbegränsade. Det betyder att arbetsgivaren inte kan anställa dig på en provanställning hur länge som helst. Efter 6 månader övergår din provanställning automatiskt till en fast anställning om arbetsgivaren inte väljer att säga upp dig innan dess. Det är dock möjligt för dig att få en kortare provanställning en detta om det är vad ditt kontrakt anger. Se därför till att noga läsa kontraktet innan du skriver på så att du vet vad som gäller.

Samma rättigheter

Under din provanställning har du samma rättigheter som personerna som är fast anställda. Det enda som skiljer sig för dig är att arbetsgivaren kan säga upp dig utan att ange ett skäl. När som helst under din provperiod kan arbetsgivaren välja att säga upp dig men samma dag som din provperiod är slut är detta inte längre möjligt. Förutom detta finns det inget som skiljer dig från de andra anställda på företaget.

RiVe juridiska byrå

Det finns tillfällen när arbetsgivaren bryter mot dina rättigheter. Om du inte själv är utbildad inom juridik kan det vara väldigt svårt att vinna i en domstol. Det är där som RiVe juridiska byrå kommer in i bilden. RiVe har arbetat med arbetsrätt i flera år och har hjälpt hundratals anställd att få rätt mot sin arbetsgivare. Om du är provanställd men inte har samma rättigheter som de andra på företaget, då rekommenderar vi alltid att du tar kontakt med RiVe. Detta är utan tvekan din bästa chans att vinna tvisten. Läs om RiVe insats för att hjälpa storföretag: https://www.affarsvarlden.se/native/specialgruppen-vid-rive-juridiska-byra-hjalpte-storforetag-med-omorganisation